bad schoonmaken

Top-3 tips bij het schoonmaken van je bad

De badkamer schoonmaken is voor de meesten geen klusje om zich op te verheugen. Maar een badkamer wordt intensief gebruikt. Regelmatig schoonmaken is daarom echt wel nodig.

Als je ook een bad hebt, dan vraagt het schoonmaken daarvan om je bijzondere aandacht. Zeker als het bad vaak gebruikt wordt, is het logisch dat er vuil en vet achterblijft en dat er kalkaanslag ontstaat. Lees hieronder hoe je dat het beste schoonmaakt.

Soort bad

Houd bij het schoonmaken rekening met het materiaal van het bad en het type bad.

Een acryl bad schoonmaken

Een bad van acryl, een harde soort kunststof, kan je het beste schoonmaken met een zachte spons of microvezeldoekje. Harde borstels of schuursponzen kunnen krassen veroorzaken. Kies ook geen agressieve schoonmaakmiddelen met bleekmiddel of schurende producten want die kunnen de toplaag verpesten. Een allesreiniger of vloeibare zeep is wel geschikt. Wil je liever natuurlijke producten gebruiken dan is een combinatie van azijn en zuiveringszout ook een goede optie.

Een bad van geëmailleerd plaatstaal schoonmaken

Met een geëmailleerd bad moet je voorzichtig omgaan. Als het emaille beschadigd is, kan zich roest vormen. Gebruik hier daarom ook geen schurende schoonmaakmiddelen en gebruik een zachte borstel, spons of doek.

Een porceleinen bad schoonmaken

Een bad dat gemaakt is van porcelein kan wel wat steviger aangepakt worden. Hier kan je wel gebruik maken van een schuursponsje en licht schurend middel.

Een bubbelbad schoonmaken

Bubbelbaden of whirlpools zijn ideaal om te ontspannen. Het schoonmaken vraagt wel wat extra inspanning. De jets of spuitmonden zijn plekken waar bacteriën en vuil zich kunnen ophopen. Dit kan je voorkomen door het bad eens per week te vullen tot net boven de bovenste jets. Voeg wat speciaal whirlpoolreiniger toe en laat het een paar minuten bubbelen. Laat het water nog even staan en laat dan het water weglopen. Maak het bad en de kraan verder schoon als een gewoon bad.

Een vrijstaand bad schoonmaken

vrijstaand bad
vrijstaand bad

Vrijstaande baden zijn heel populair op dit moment. Ze zijn er in allerlei vormen en materialen zoals je kan zien als je zoekt naar een ligbad bij www.douche-concurrent.nl bekijkt. Ze hebben wel het nadeel dat ze wat lastiger schoon te maken zijn. Zeker als er weinig ruimte rondom is. Een radiatorkwast kan dan helpen om bij de lastig bereikbare plekken te komen.

Kranen schoonmaken

kraan schoonmaken
badkraan schoonmaken

Kranen kunnen na verloop van tijd dof worden en hun glans verliezen. Doordat kranen vaak nat achterblijven vormt zich kalkaanslag, vooral in gebieden met hard water. Door de kranen regelmatig schoon te maken voorkom je die kalkaanslag zich ophoopt.

Gebruik alleen milde of natuurlijke reinigingsmiddelen. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de kranen een blijvend mat uiterlijk geven. Om de kalkaanslag aan te pakken kan je een doek drenken in schoonmaakazijn en deze om de kraan wikkelen. Als dat niet afdoende is, kan je zuiveringszout gebruiken om licht te schuren. Daarna maak je hem schoon met een een mild schoonmaakmiddel.

De volgorde van schoonmaken

Als je je bad wilt schoonmaken dan pak je dat zo aan:

  • Verwijder alle flesjes en spullen van de rand van het bad. Maak van de gelegenheid gebruik om lege, kapotte of niet gebruikte flessen en potjes weg te gooien. Spoel de flessen die je wel wilt bewaren af en maak ze droog.
  • Werk van boven naar beneden. Begin met de (tegel)wanden boven het bad. Gebruik een allesreiniger en spoel alles goed af. Als de voegen van de tegels vies zijn of meeldauw vertonen, gebruik dan een speciaal middel om ze te reinigen.
  • Spuit een allesreiniger, afwasmiddel of een mengsel van azijn en zuiveringszout in het bad op plekken met kalkaanslag en op de kraan. Laat dit even intrekken.
  • Maak met een zachte spons of doek en wat mild schoonmaakmiddel het bad schoon. Begin aan de bovenkant en werk naar beneden toe. Spoel het af en droog het bad.