Beginnen met breien, top 3 tips

Breien is een leuke en rustgevende bezigheid. Bovendien kan je er leuke en mooie dingen mee maken. Maar als je nog niet zo ervaren bent, hoe kan je dan het beste beginnen met breien?

Leer de beginselen van breien

Breien is niet moeilijk en iedereen kan het leren. Begin niet meteen met het breien van ingewikkelde patronen voordat je het opzetten, recht en averecht breien en afhechten onder de knie hebt. Begin ook niet met hele grote projecten. Als je vaker breit zal het steeds sneller gaan en kan je grotere stukken breien.

Je hebt wat oefening nodig om er handigheid in te krijgen. Gelukkig biedt Youtube de nodige filmpjes aan die je leren breien. Je kan ook hulp vragen aan iemand die meer ervaring heeft in breien.

Op dit filmpje wordt het opzetten duidelijk uitgelegd:

Begin met dikke wol en dikke naalden

Ga naar de Zeeman of de Action en koop daar een paar goedkope bollen wol. Wol die niet gemakkelijk splijt heeft de voorkeur. Begin bijvoorbeeld met naalden 5 of 6.

Leer etiketten van wol te lezen. Op het etiket kan je lezen voor welk nummer naalden de wol geschikt is en hoeveel steken en naalden er nodig zijn voor een proeflapje van 10×10 cm.

Op het etiket is te lezen dat voor een lapje van 10×10 cm je 14 steken moet opzetten met naalden 6 en 19 rijen moet breien

Onder aan staat dat de wol geschikt is voor naalden met nummer 5,5-6.

Brei projecten voor beginners

Een sjaal is een uitstekend project om mee te beginnen. Je zet het aantal steken op voor de gewenste breedte en je breit tot je denkt dat het lang genoeg is. Je kan verschillende breisteken oefenen en/of met verschillende kleuren breien. De kantsteek leren is ook een goed idee. Zo krijg je mooie rechte zijkanten.

Een beanie of muts breien is ook vrij eenvoudig

Heb je het breien een beetje in de vingers dan kan je eens aan een bernadette vest beginnen. Je vindt hier een gratis patroon.

Handig om te hebben