gebakken ei

Hoe bak je een ei zonder dat die aan de pan kleeft

Eieren zijn lekker en gezond. Een gebakken ei is snel gemaakt maar het is minder leuk als dat ei of omelet aan je pan blijft kleven zodat je het er niet uit krijgt. En dan hebben we het nog niet over het schoonmaken van de koekenpan, wat echt geen pretje is.

Dus, hoe bak je een ei of omelet zonder dat die aan de pan kleeft?

Top-3 tips om een ei te bakken dat niet kleeft

Welke pan is het meest geschikt om een ei in te bakken?

Je kan een pan met een anti-aanbaklaag gebruiken maar een pan van gietijzer voorzien van een emaillelaagje werkt vaak nog beter. In RVS koekenpannen kan het ook wel lukken, maar gebruik dan iets meer boter.

De Demeyere Alu Pro Dura Glide Koekenpan kwam als beste uit de test van de Consumentenbond.

Welke olie, boter of vet gebruik je?

Met boter of wat kokosolie zal je het beste resultaat hebben en glijdt je ei makkelijk uit de pan. Gebruik ruim boter en/of olie.

De juiste temperatuur

De temperatuur van de pan is belangrijk bij het bakken van een ei of omelet. Als je pan te heet is zal je gebakken ei eerder blijven plakken. Maar ook als je pan te koud is blijft je ei kleven. Verwarm je pan daarom op een medium stand.

Hoe weet je of je pan de goede temperatuur heeft?

Laat een paar druppels water in de pan vallen die je verwarmt. Als de druppels in de pan draait en ronddraait, dan heb je de goede temperatuur. De video hieronder laat je zien wat de bedoeling is.

Voeg wat water toe

Verwarm de boter of kokosolie, breek de eieren in de pan. Wacht een halve minuut en giet er twee tot drie eetlepels water bij. Doe vervolgens een deksel op de pan en wacht tot het ei gestold is.

Eieren bakken in de Airfryer

Wist je dat je een eieren ook heel goed in de Airfryer kan bakken? Je hebt hiervoor wel het bijbehorende bakblik nodig of een ander bakvorm of aluminium bakje die in de airfryer past. Doe er wat boter of olie in en breek de eieren erin. Bak ze op 180 graden voor ongeveer 8 minuten.