broccoli recepten

Top-3 beste recepten met broccoli

Broccoli is een gezonde en veelzijdige groente. Het is bovendien een niet al te dure groente die het hele jaar verkrijgbaar is. Kies mooie groene broccoli uit met een stevige, harde steel die niet bruin is aan de onderkant. Je kan broccoli koken, roerbakken, roosteren en verwerken in veel recepten.

Houd je wel van broccoli maar niet om te eten? Dan heb je hier een paar leuke broccoli producten.

Maak er broccolisoep van

Deze broccoli soep is snel klaar en je hebt er vooral dingen voor nodig die je waarschijnlijk wel in huis hebt. Eet het als lunch of avondeten, eventueel met wat brood.

Nodig:

  • 750 g broccoli
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • bouillonblok (kippenbouillon of groentebouillon)
  • 2 theelepels mosterd
  • evt wat geraspte kaas

Bereiding:

Doe wat olie in een middelgrote pan. Fruit de ui en de knoflook een paar minuten.
Maak de broccoli schoon en verdeel het in roosjes. Doe ze bij de ui in de pan.
Voeg 600 ml water toe en een bouillonblok (voor die hoeveelheid water). Kook alles zo’n 20 minuten tot de broccoli zacht is.
Mix met een staafmixer het geheel tot een gladde soep of doe alles in de blender.
Voeg twee theelepels mosterd toe en naar smaak wat geraspte kaas.

Staafmixer

Geroosterde broccoli

Nodig:

  • 2 stronken broccoli
  • 2 teentjes knoflook, geperst of in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • rasp van halve citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels geraspte (Parmezaanse) kaas
  • peper en zout naar smaakt

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Besprenkel met olijfolie, knoflook, peper en zout
  • Rooster de broccoli 20-25 minuten in de oven. De broccoli moet zacht maar nog knapperig zijn.
  • Besprenkel met citroenrasp, sap en Parmezaanse kaas.

Hartige taart met broccoli

Een hartige taart maken is makkelijker dan je denkt. Met deze hartige taart met broccoli kan je heel goed variëren.

  • 1 flinke stronk broccoli
  • 2 preistengels
  • 5 plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart uit de koeling
  • 200 g beenhamreepjes
  • 4 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • 100 g jong belegen geraspte kaas
  • kerriepoeder
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Maak de broccoli schoon en verdeel het in kleine roosjes. Maak de prei schoon en snijd het in dunne reepjes. Kook de prei en de broccoli kort, zo’n 5 minuten. Laat de groenten uitlekken.
  3. Neem een vorm van 24 cm doorsnede en bekleed deze met het (blader)deeg.
  4. Verdeel de beenham en uitgelekte groenten op het deeg.
  5. Klop de eieren met de crème fraiche en doe er wat kerriepoeder, peper en zout bij. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor. Giet dit over het beenham-groentenmengsel.
  6. Strooi tot slot de rest van de kaas erover.
  7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak hem 35-40 minuten tot hij goudbruin is.
  8. Variatie: Je kan het bladerdeeg vervangen door hartige taart deeg uit de diepvries. Hartige taart deeg is wat minder vet, maar wordt daardoor wel wat harder als het gebakken is.