stoofperen
Foto: user14908974 on Freepik

Top-3 recepten voor gestoofd fruit

Gestoofd fruit kan heel lekker zijn en is een prima manier om je fruit te verwerken als je er veel van hebt of als het overrijp dreigt te raken. Gestoofd fruit kan heel goed als ontbijt, bijgerecht of nagerecht. Hieronder drie top recepten om fruit te stoven.

Stoofperen

Gestoofde peren kan je los eten, met wat (kaneel)ijs en slagroom of bij het ontbijt in de yoghurt met cruesli. Ze zijn ook lekker bij gestoofd vlees (boeuf bourguignon, hachee of wild).

Je kan speciale harde stoofperen gebruiken (b.v. Gieser Wildeman) of gewone, niet te rijpe peren zoals Conference. Hoe harder de peer, hoe langer ze moeten koken.

Nodig:

  • 1 kg peren
  • 250 ml rode bessensap of rode wijn
  • kaneelstokje
  • 100 ml water
  • 75 gram suiker, honing of ander zoetmiddel naar smaak

Doen:

Schil de peren. Laat ze heel met het stokje of snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Doe ze in een pan.
Voeg sap of wijn, kaneel, water en suiker toe.
Kook tot de peren zacht zijn. Bij harde stoofperen kan dit wel een uur of langer duren.

Gestoofde appeltjes

Gestoofde appeltjes kan je van iedere stevige, rijpe soort appelen maken. Voorbeelden zijn Jonagold, Elstar, Goudreinet of Cox.

Nodig:

  • 1 kg appels ( 5 grote of 7 kleine appels)
  • 1,5 theelepel kaneel of kaneelstokje
  • 2 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels suiker, basterdsuiker, honing, maple siroop of andere zoetmaker
  • 2 eetlepels roomboter of kokosolie

Doen:

Snijd de appels in parten of grote stukken.
Smelt boter in de pan en voeg appel, kaneel, citroensap en suiker of zoetmaker toe.
Stoof de appeltjes op een laag vuur 10-15 minuten tot ze zacht zijn.

Ook lekker:

  • handje rozijnen
  • wat gember
  • kardemom

Tutti frutti

Tutti frutti is misschien een wat ouderwets recept maar daarom niet minder lekker. Je maakt het van een combinatie van gedroogde abrikozen, pruimen en appeltjes.
Je eet het bij ijs of yoghurt of bij vleesgerechten als bijgerecht.

Nodig:

  • 300 gram tutti frutti (of losse gedroogde pruimen, abrikozen en appeltjes)
  • 2 theelepels kaneel of kaneelstokje
  • 2 eetlepels suiker of naar smaak
  • 500 ml water of appelsap
  • aardappelmeel of evt. maizena (maizena maakt het sap wat troebel)

Doen:

Let op: gedroogd fruit moet je eerst weken 12 uur weken anders blijft het wat taai.

Doe de geweekte tutti frutti in een pan en giet er water of appelsap over tot het fruit net bedekt is.
Kook het 30-45 minuten op een laag vuur.

Ook lekker om mee te laten koken:

  • vanillestokje
  • kruidnagel
  • gember
  • rozijnen
  • kardemom peul
  • steranijs

Ander fruit dat je kan stoven:

  • aardbeien
  • perziken
  • mango
  • rabarber