anti-aanbakpan

Wat als je anti-aanbak pan aanbakt?

Je kent het wel, je hebt een goede anti-aanbakpan en je bakt een ei en je ei blijft helemaal aan de pak vastkleven. De anti-aanbaklaag heeft duidelijk zijn werk niet gedaan.

Redenen waarom je anti-aanbak koekenpan toch aanbakt

  • Je pan is niet goed schoon van de vorige keer aanbakken
  • Je anti-aanbaklaag is beschadigd
  • Je pan heeft krassen en in die krassen hoopt zich vuil en vet op
  • Je pan is versleten. Iedere pan met anti-aanbaklaag heeft een bepaalde levensduur. Pannen van goede kwaliteit gaan langer mee, maar ook daar slijt de laag van af. Juist de slijtagesporen zorgen voor aanbakken.

Hoe voorkom je aanbakken?

Hoe voorkom je dat je aanbakpan aanbakt en hoe onderhoud je je pan?

Verwijder aangebakken resten voedsel uit de koekenpan

Als je ei, vlees of pannenkoeken die zijn aangebakken is het belangrijk om die resten eerst goed te verwijderen. Bij een pan met een anti-aanbaklaag ben je altijd bang om de pan te beschadigen.

  • Gebruik daarom bij voorkeur een zachte spatel, bv. siliconen, nylon of rubberen spatel.
  • Eiwitresten verwijder je het beste met koud water. Door warm water hecht het eiwit zich nog meer aan de pan.
  • Zijn de ergste resten weg, dan kan je de rest met een schuursponsje en afwasmiddel verwijderen.

Siliconen spatels

Verwijder kleine deeltjes aangekoekt vuil en vet in krassen

Gewoon afwassen is niet genoeg als er al kleine krasjes en beschadigingen zijn. Meng:

  • 250 ml water
  • 2 eetlepels bakzout (baksoda)
  • 125 ml witte azijn

Verwarm het mengsel tot het kookt. Laat het 10 minuten zachtjes koken. Was de pan dan af en vet hem in met olie als de pan nog lauwwarm is. Dit laatste is belangrijk om aanbakken in de toekomst te voorkomen. Alleen boter en/of olie voordat je gaat bakken is niet genoeg.

Bakzout of baksoda

Onderhoud anti-aanbakpannen

Het is verleidelijk om je koekenpannen met anti-aanbaklaag in de vaatwasser te doen. Vaak wordt door de fabrikant vermeld dat het veilig is om ze in de vaatwasser te doen. Dat wil nog niet altijd zeggen dat het goed is voor je pan. Hoge temperaturen en afwasmiddel met een hoge pH-waarde doen je anti-aanbaklaag geen goed. Bovendien is de kans dat de pan beschadigd door de andere vaat ook aanwezig.

  • Was je pan bij voorkeur met de hand af.
  • Zorg dat de pan helemaal droog is voordat je hem opbergt
  • Als je pannen in elkaar bewaart, leg er dan een pannenbeschermer tussen

Vilten pannenbeschermer