Hoe haal je vetvlekken uit je kleding? 3 Makkelijke manieren

Een vlekje is meestal snel gemaakt. Vooral vetvlekken zijn hardnekkige vlekken. Dat komt omdat vet niet oplost in water. Daardoor zie je vaak dat een vetvlek nog steeds zichtbaar is, ook al heb je het kledingstuk in de wasmachine gewassen. Hoe krijg je vetvlekken uit je kleding?

Snel handelen

Voorkomen is natuurlijk het beste want wrijven en wegwerken van een vlek kan wel sporen op je kleding achterlaten. Maar snel handelen, is de één na beste optie om vetvlekken door olie, vetspetters, knoeien met voedingsmiddelen of smeerolie uit je kleding te blijven.

  • Dep de vetvlek onmiddellijk met keukenpapier

Vetvlekken uit kleding halen met afwasmiddel

Het klinkt logisch, afwasmiddel is tenslotte bedoeld om vet en vuil van de vaat op te lossen en dat werkt dus ook op kleding. Spuit wat afwasmiddel op de vlek en wrijf het voorzichtig is. Laat het even intrekken en was het dan in de wasmachine zoals je het normaal zou wassen.

Baking soda

Baking soda

Baking powder, bakzout, baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout is allemaal hetzelfde. Heb je net een vetvlek gemaakt? Strooi er dan wat bakzout of baking soda op en wrijf het er een beetje in. Laat het zo’n 10 minuten intrekken. Het bakpoeder zal van kleur veranderen en bruinig worden doordat het poeder het vet opneemt. Borstel het poeder eraf en herhaal dit tot de baking powder niet meer van kleur verandert.

Voor de zekerheid kan je er nu nog afwasmiddel opdoen, zoals beschreven onder nummer 1 en dan wassen in de wasmachine op de hoogst toegestane temperatuur.

Vlekkenverwijderaar vet

Zout en vlekkenverwijderaar

Heb je geen bakzout in huis, dan kan je ook gewoon zout gebruiken. Zout werkt hetzelfde en het zout neemt het vet op. Borstel het zout er na een paar minuten vanaf. Doe er voor het wassen wat vlekkenverwijderaar op. Bij voorkeur een vlekkenverwijderaar special voor vet.

  • Ga je met de hand een flinke vetvlek uit je kleding halen? Leg er dan een oude theedoek of stuk karton tussen zodat het vet zich niet verspreid op andere delen.