Meeldauw is een soort schimmel. Meeldauw en andere schimmels ontwikkelen zich op vochtige plekken met weinig frisse lucht. Schimmel kan zich vormen op textiel zoals kleding, handdoeken en tapijten. Maar ook in je wasmachine en in de afvoeren van wastafels.
Sommige stoffen zijn eerder vatbaar voor schimmels dan andere. Vooral natuurlijke stoffen die veel vocht op kunnen nemen zoals katoen, viscose en linnen zullen er eerder last van hebben dan synthetische stoffen en wol.
Niet weggooien
In de meeste gevallen is het niet nodig om je kleding of textiel die is besmet met meeldauw of schimmels weg te doen. Er is meestal wel iets tegen de schimmelgeur en schimmelvlekken te doen. Of wel met een commercieel anti-schimmel middel of met een natuurlijk middel.
Wasmachine reiniger
Begin bij de basis en maak je wasmachine grondig schoon. Een goed middel om van schimmel en meeldauw in je wasmachine af te komen is om een wasmachinereiniger te gebruiken. Een wasmachinereiniger ontsmet, ontkalkt en haalt nare geurtjes weg. Je hoeft het slechts een paar keer per jaar te gebruiken om je wasmachine fris te houden.
DryEx of Biotex
Er zijn verschillende commerciële anti-schimmelmiddelen zonder bleekwater die goed op kleding te gebruiken zijn. Dryex en Biotex bijvoorbeeld. Biotex klinkt als een ouderwets wasmiddel maar het is nog steeds te koop. Biotex bevat enzymen en mineralen waaronder borax en dat is een vrij sterk en chemisch middel. Het is het natriumzout van boorzuur. Laat schimmelkleding in een Biotex sopje weken en was het daarna in de wasmachine.
Zuiveringszout of baksoda
Zuiveringszout of baksoda is natriumbicarbonaat. Het wordt gebruikt als rijsmiddel in gebak, maar het kan ook op andere manieren gebruikt worden. Laat de was in water met zuiveringszout weken of doe een half kopje zuiveringszout bij je was. Witte kleuren worden witter, terwijl gekleurde was juist helderder wordt. Maar het verwijdert tegelijkertijd ook vieze geuren uit kleding.
Nog een paar tips
- Een goedkoop en milieuvriendelijk middel dat helpt tegen schimmel en bacteriën is schoonmaakazijn. Je kan bijvoorbeeld iedere wasbeurt een scheut azijn aan je wasmiddel toevoegen om zo schimmels en meeldauw tegen te gaan.
- Nog een goedkoop middel is soda. Hiervan kan je een handje toevoegen aan je witte was. Witte was wordt witter, maar gekleurde kleding wordt er vaal door. Soda werkt ontvettend. Je kan er ook je gootsteen mee ontstoppen.
- Laat je was als het even kan buiten drogen.