Het is behoorlijk frustrerend als je de was hebt gedaan en de was komt stinkend uit de wasmachine. Je vraagt je misschien af of het aan de wasmachine ligt of aan de was zelf. 

Stinkt de was, ligt het aan de wasmachine of je wasmiddel, en het belangrijkste: wat kan je doen als je was stinkt?

De was

Vochtige handdoeken die lang in de wasmand blijven liggen of sportkleding dit te lang in een tas blijven zitten. Maar ook was die te lang aan de waslijn blijft hangen en slecht droogt, zorgt ervoor dat de was erg gaat stinken. Er vormt zich dan een een soort schimmel of meeldauw op de kleding die een vieze geur veroorzaakt als de kleding nat is.

Je kan de kleding dan wel wassen, maar die vieze geur gaat er niet meer uit als je kleding eenmaal met meeldauw besmet is.

Lees hier de tips om van meeldauw en andere schimmel in je kleding af te komen.

De wasmachine 

Wasmiddelen zijn er in allerlei lekkere geuren. Maar helaas ruikt de was na het wassen niet altijd zo lekker.

Tegenwoordig wordt veelal vloeibaar wasmiddel gebruikt en op lage temperaturen gewassen. Dat is goed voor het milieu, je energierekening en je kleding maar dit kan ook de oorzaak zijn dat was niet goed schoon wordt.

Vloeibare wasmiddelen zijn heel geconcentreerd en door de lage temperaturen blijven er resten achter in het zeepbakje en de leidingen. De zeepresten kunnen vetluis veroorzaken. Vetluis is een combinatie van huidvet, huidschilfers en onoplosbare stoffen uit het vloeibare wasmiddel. 

Hoe je vetluis kan voorkomen lees je hier. 

Wasmiddelen

De oorzaak van was die niet fris ruikt na het wassen, kan ook aan de wasmachine liggen. Dit zijn veel voorkomenden oorzaken:

  • Je doet teveel was in de wasmachine, meer dan is toegestaan voor de machine. De was wordt dan minder goed schoon.
  • Je laat de was te lang in de machine zitten voordat je hem eruit haalt.
  • Je doet het deurtje van de wasmachine dicht als hij niet gebruikt wordt. Laat het deurtje open staan zodat de binnenkant goed kan drogen en bacteriën minder kans krijgen. 
  • Het rooster van de wasmachine moet geleegd worden. Onder aan de wasmachine zit meestal een klepje dat je kan openen. Daarachter zicht het rooster. 
  • In de rubber rand tussen de deur en de wasmachine blijft soms ook veel vuil en vet achter dat kan gaan stinken.

Is je wasmachine oud, dan is een nieuwe kopen soms de enige oplossing. Lees hier hoe je de beste wasmachine kiest.

De wasmachine heeft dus eigenlijk regelmatig onderhoud nodig.

  • Lees hoe je je wasmachine reinigt en schoonhoudt.
  • Een nieuwe wasmachine kopen?
  • Is een dure wasmachine beter dan een goedkope?