Een wasmachine kopen is geen klusje dat je dagelijks doet. Vaak koop je snel een nieuwe wasmachine als de oude kapot is. Maar waar moet je precies op letten? Hieronder zetten we het voor je op een rijtje.

*Voorlader of bovenlader?

Waar komt de wasmachine te staan en hoeveel ruimte heb je? Een bovenlader is over het algemeen wat smaller dan een wasmachine met een deurtje aan de voorkant, een voorlader.

Normaal gesproken is de afmeting van een wasmachine 60 cm en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte verschilt per model en varieert tussen de 50 en 70 cm.  Als je voldoende ruimte hebt of een droger op je wasmachine wilt plaatsen, dan kies je een voorlader. Heb je minder ruimte kan kan je een bovenlader kiezen. Een bovenlader is standaard 40 cm breed.

voorlader en bovenlader
bovenlader en voorlader

Bekijk de top-3 was droogcombinaties
Bekijk de top-3 bovenlader wasmachines
Bekijk de top-3 voorlader wasmachines

*Vulgewicht

Hoeveel was wil je per keer kunnen wassen? Het hangt af van het aantal personen in je gezin en van het vulgewicht van de machine. Het gaat hier om het gewicht van droge was. Dat komt meestal neer op een 3/4 gevulde trommel.

  • 1-2 personen – een vulgewicht van 7 kilogram 
  • 3-4 personen – een vulgewicht van 8 kilogram
  • 5 personen of meer – een vulgewicht van 9 kilogram

*Droge was en toerental

Hoe droog is de was die uit de wasmachine komt? Dat hangt af van het toerental van de machine. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger de was is na het centrifugeren. Bij wasmachines varieert het toerental van 1200 tot 1800 toeren. Hoe droger de was hoe korter de was hoeft te drogen aan de waslijn of in de droger.

Hoeveel vocht er achter blijft in de was na het centrifugeren wordt uitgedrukt in restvocht. Over het algemeen geldt:

– 1000 toeren= 58% restvocht
– 1200 toeren= 52% restvocht
– 1400 toeren= 50% restvocht
– 1600 toeren= 44% restvocht

*Stille wasmachine

Wil je ‘s nachts je wasmachine laten draaien of woon je in een gehorig huis? Dan vind je het wellicht belangrijk dat je wasmachine stil is. Let dan op het aantal decibel (Db) dat wordt vermeld bij de specificaties. Verder is het van belang of de machine een koolborstel of koolborstelloze motor heeft (zie hieronder).

Wat is stil? 
Het gaat hier om het geluid tijdens het centrifugeren. Het aantal decibel tijdens het wassen ligt meestal rond de 50 decibel. Maar vergis je niet, een paar decibel kan veel schelen in geluid. 

Een wasmachine tot en met 73 db (decibel) is stil
Een wasmachine van 74-79 db heeft een normaal geluid
Een wasmachine van meer dan 79 db is luiddruchtig.

*Koolborstel of koolborstelloze wasmachine

Om te kunnen centrifugeren heeft een wasmachinemotor veel kracht nodig. Er zijn twee soorten motoren: motoren met koolborstel en koolborstelloze motoren. De koolborstelloze motoren zijn veel stiller, slijten minder en hebben daardoor een langere levensduur.

*Garantie

De garantie op wasmachines verschilt per merk. 

In Nederland geldt geen wettelijke garantietermijn. Je hebt wel recht op een deugdelijk product. Over het algemeen is een garantie van 2 jaar normaal. Als de garantie op de wasmachine langer is dan twee jaar, dan wordt dat duidelijk vermeld. Soms kan je extra jaren garantie bij kopen bij de aanschaf.

Er zijn fabrikanten die 10 jaar garantie geven op de motor van een wasmachine. 

*Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Dat hangt natuurlijk af hoe vaak je de wasmachine gebruikt. Sommige mensen wassen twee keer per dag, anderen twee keer per week. Daarnaast is de bouwkwaliteit belangrijk. 

De bouwkwaliteit zegt iets over de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt voor de wasmachine. Die kwaliteit is ook van invloed op de levensduur van de machine.

Een andere factor is het onderhoud van je wasmachine. Doe je regelmatig meer was in je wasmachine dan het vulgewicht aangeeft? Dat vermindert de levensduur. Wat doe je zelf om de wasmachine te ontkalken en schoon te houden? Ook dat heeft invloed. 

Levensduur van de wasmachine
Een wasmachine gaat gemiddeld tussen de 2000 en 7500 wasbeurten mee. Wat bij één wasbeurt per dag neerkomt op 5 tot 15 jaar

Wat vind jij belangrijk?

Vind je het fijn om eens in de 5 jaar een nieuwe, frisse en schone wasmachine te kopen?  Dan hoef je niet de duurste machine te kiezen. Onderhoud jij je wasmachine altijd goed en wil je er zo lang mogelijk mee te doen? Dan is een wat duurdere machine en duurder merk geschikt voor jou.
Bedenk ook dat wasmachines steeds zuiniger en beter worden. Dus met een machine van 10 jaar oud, loop je behoorlijk achter de feiten aan.

Wil je graag alle nieuwste snufjes? zoals automatische wasmiddeldosering, stomen in je wasmachine, een wasmachine die honden- of kattenharen uit je kleding verwijdert? Kies dan een dure wasmachine van een goed merk.

Er zijn ook wasmachines die je op afstand met een app op je mobiel kunt bedienen. Je moet natuurlijk wel zelf de was in de machine doe.

Wasmachines met app te bedienen