Niet de meest leuke uitgave om te doen, maar vroeg of laat is het tijd om een nieuwe wasmachine te kopen. En dan begint het zoeken. Want welke wasmachine kies je?

Dit zijn de drie belangrijkste criteria om een bepaalde wasmachine te kiezen en te kopen:

Goedkope wasmachine

Hoeveel geld heb je te besteden? Natuurlijk houd je je eigen budget in de gaten bij het kiezen van een wasmachine.

Prijzen van wasmachines variëren van rond de 300 euro tot een kleine 2000 euro. 

Bepaalde merken zoals Miele en Bosch zijn vaak duurder dan merken als Whirlpool of AEG. Zijn dure wasmachines beter dan goedkope? 

Milieuvriendelijke wasmachine

Vind je het belangrijk dat een wasmachine weinig energie en water verbruikt? Dat wordt aangegeven op het energielabel. A+++ is de zuinigste categorie en D de minst zuinige in het gebruik. Tegenwoordig zie je ook wel A+++-10/20/30/40 maar dat is geen officiële aanduiding.

Energiezuinige wasmachines kunnen wat duurder zijn in de aanschaf, maar zijn wel voordeliger in het gebruik van stroom en water. Dus dat zijn afwegingen die je moet maken.Wasmachine met bijzondere eigenschappen

Een belangrijke eigenschap van een wasmachine is bijvoorbeeld het vulgewicht dat meestal wordt aangegeven in kg. Kies het vulgewicht dat bij de grootte van je gezin past.

Heel handig zijn de machines met een stoomprogramma waarin je kleding die alleen mag laten stomen opgefrist kan worden. Vrij nieuw zijn de wasmachines met automatische wasmiddeldosering. Je vult daar een reservoir met wasmiddel en de machine gebruikt alleen dat wat nodig is. Dat is makkelijk en zo voorkom je dat vetluis ontstaat.

Tegenwoordig heb je ook wasmachines die een speciaal programma hebben voor het verwijderen van huisdieren haren.

Vanzelfsprekend wordt de prijs wel hoger naarmate de wasmachine meer van dit soort snufjes heeft.