Tips om wespen op afstand te houden

Wespen, het zijn niet de meest geliefde insecten van deze aarde. En vooral op zomerse dagen als je net lekker buiten wilt zitten, dan komen ze je vervelen. De meeste mensen vinden het alleen vervelend, maar er is ook een grote groep mensen die panisch wordt als er een wesp in de buurt komt. 

Wespen steken

Niet zo vreemd dat je wespen liever op afstand houdt, want ze kunnen gemeen steken. Alleen de vrouwelijke wespen steken trouwens. Maar het is moeilijk te zien of het een vrouwelijke of mannelijke wesp is. Een wespensteek is pijnlijk en er zijn ook mensen die er allergisch voor zijn. Dat kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.

Vooral tegen het einde van de zomer in augustus en september worden wespen actief. En in tegenstelling tot muggen, die vooral ’s nachts vervelend zijn, plagen wespen je vooral overdag.

Tips om wespen op afstand te houden

Als je ongedierte wilt voorkomen, of het nu mieren, muizen of wespen zijn, dan zal je om te beginnen alle voedingsmiddelen moeten verbergen.

Houd zoetigheid afgedekt

Dat wespen op zoetigheid afkomen is algemeen bekend. Houd zoete voeding en dranken daarom zoveel mogelijk afgedekt. Je hebt er handige hulpmiddelen voor zoals foodcovers, taartbeschermers of vliegenkappen.

Vlees en proteïnerijke voedingsmiddelen

Het is minder bekend dat muggen ook op proteïnerijke producten afkomen zoals vlees. Dus als je gaat barbecuen, houd dan ook het vlees bedekt, maak je rooster na afloop goed schoon en berg ook dierenvoer goed op.

Zit stil

Ja ik weet het, het is niet makkelijk. Maar als je stil blijft zitten dan zal een wesp je niet snel steken. Als je wild met je armen gaat slaan wel. Probeer het eens uit en blijf doodstil zitten.

4. Dode wespen trekken andere wespen aan

Dode wespen en wespen die net iemand gestoken hebben, scheiden feromonen af en dat trekt weer andere wespen aan. Ze zeggen wel eens dat als je een wesp dood maakt, er 7 op zijn begrafenis komen. Daar zit dus wel wat in.

5. Afval

Ook afval- en compostbakken kunnen wespen en andere insecten aantrekken. Zorg in ieder geval dat kleppen van afvalbakken en compostbakken dicht zijn en goed sluiten. Zet ze zo ver mogelijk uit te buurt van waar je zit.

6. Wespenvallen

Wespenvallen kunnen niet alleen decoratief zijn, ze zijn ook effectief om wespen te vangen. Je vult de wespenval meestal met een zoet drankje waarmee je ze lokt. Eenmaal in de val kunnen ze er niet meer uit.

Maak je eigen wespenval

Je kan een wespenval kopen, maar als je er hier en nu één nodig hebt, dan kan je er makkelijk één zelf maken. Je hebt een grote lege frisdrankfles nodig.

 • Knip of snij de onderste 10 cm van de fles af. 
 • Zet de bovenkant van de fles er omgekeerd in 
 • Plak de twee delen aan elkaar met tape
 • Giet er wat limonade in.

Klaar is je zelfgemaakte wespenval….

7. Nep wespennesten

Wespen blijven doorgaans uit de weg bij andere wespennesten. Ze zullen ook geen nest bouwen in de buurt van een ander wespennest. Een nep wespennest ophangen zou daarom wespen op afstand kunnen houden.

Wespennest

8. Parfums en lotions

Zoete en bloemige geuren trekken wespen aan. Het is dus verstandig om geen zoete geurtjes op te doen als je wilt dat wespen bij je uit de buurt blijven.

9. Maak je eigen anti-wespenspray

In plaats van zoete parfums kan je een anti-wespenspray maken met geuren waar wespen een hekel aan hebben.

Hiervoor heb je nodig:

 • 250 ml water
 • 5 druppels pepermuntolie
 • 5 druppels thijmolie
 • 5 druppels citroengrasolie

Doe dit in een spuitflesje en bespuit je er regelmatig mee.

10. Zet wespenwerende planten in je tuin

De geur van bepaalde planten stoten wespen af. Zet ze in je tuin of in ieder geval in de buurt van je terras.

 • Munt
 • Eucalyptus
 • Tijm
 • Alsem
 • Polei