muggen

Top-3 tips: wat helpt tegen muggen?

Muggen kunnen je het leven behoorlijk zuur maken met hun gezoem. Zeker als je net wilt gaan slapen. En dan heb ik het nog niet over hun jeukende beten. 

Gelukkig is er best wat tegen te doen. Ten eerste om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen en ten tweede om te voorkomen dat ze je steken.

Informatie over de mug

Eerst nog wat meer informatie over de mug. De mug legt zijn eitjes in zoet water. Zorg daarom dat er geen water op platte daken, dakgoten of watertonnen blijft staan. 

De mug komt af op licht maar ook op warmte en de mug wordt verder aangetrokken tot lichaamsgeur, lichaamswarmte en de kooldioxide die je uitademt.

Muggen buiten houden

De beste tip tegen muggen is natuurlijk om ze buiten te houden. Daar zijn verschillende manieren voor. De hor is daar ideaal voor. Het grote voordeel is dat je dan wel gewoon het raam open kan houden en dat is heel fijn omdat muggen vooral in de zomer overlast geven. Een alternatief voor een hordeur is een vliegengordijn.

Klamboe

Een sneller en waarschijnlijk goedkoper middel om muggen bij je weg te houden terwijl je slaapt is door middel van een klamboe. Er zijn klamboes voor ieder maat bed. Van babybed tot tweepersoonsbedden. Bij sommige klamboes heb je een haak boven je bed nodig om de klamboe aan de hangen. Maar tegenwoordig zijn er ook klamboes die je met een buizenconstructie om je bed kan opzetten. Er zijn ook reisklamboes die je makkelijk kan meenemen op vakantie.

Insectenlampen en anti muggen stekkers

Naast horren en klamboes zijn er lampen en stekkers die insecten en dus ook muggen op afstand houden. De insectenlampen trekken de muggen juist aan met UV-licht en worden dan geëlektrocuteerd. De anti-mug stekkers bevatten een soort vloeistof met een werkzaam middel dat langzaam verdampt. Wat het werkzame middel is, wordt er niet bij vermeld maar het schijnt wel te helpen. Daarnaast zijn er ook anti-muggen armbanden.

Huismiddeltjes tegen muggen

Verder zijn er nog een heleboel huismiddeltjes tegen muggen waarvan veel mensen beweren dat ze helpen. Gelukkig kosten ze niet veel, dus kan kan er makkelijk een paar uitproberen. 

  • citronellakaarsen
  • lichte kleuren kleding
  • 2 ml neemolie en 100 ml kokosolie smelten, mengen en op de huid smeren
  • wierook
  • Etherische oliën zoals kattenkruidolie, eucalyptusolie, lavendelolie, kaneelolie, tijmolie en tea tree olie zouden ook helpen. Doe etherische olie nooit onverdund op de huid maar vermeng het met kokosolie of amandelolie. 
  • Extra vitamine B slikken
  • Marmite eten