Wat te doen tegen mieren?

Mieren zijn onschadelijke, ijverige kleine beestjes. Zolang ze buiten blijven is er niet veel aan de hand. Maar binnen wil je ze liever niet hebben. 

Tips om mieren buiten te houden

Je kan ze op een aantal manieren buiten houden.

Maak het mieren onmogelijk om binnen te komen

Mieren hebben maar een piepkleine spleet, kier of gaat je nodig om binnen te komen. Zorg daarom dat je al die kieren en gaten dichtkit.

Zijn de mieren al aan de intocht in je huis begonnen? Kijk dan goed waar ze vandaan komen. 

Berg voedingsmiddelen op

Laat geen eten of etensresten rondslingeren. Dat betekent niet alleen dat je voedingsmiddelen in open verpakkingen beter in zakken of afsluitbare dozen kan doen. Ook plakvlekken van limonade of andere zoetigheid is al snel genoeg voor mieren. 

Gebruik dubbelzijdig plakband

Komen de mieren vooral via een deuropening binnen? Overweeg dan om dubbelzijdig plakband op de drempel te plakken. Laat de kleverige strip bovenop vrij. Mieren zullen hier niet overheen kunnen komen zonder eraan vast te plakken.

4. Mieren bestrijdingsmiddelen

Natuurlijk zijn er ook mierenlokdozen, mierenpoeders of spuitbussen tegen mieren binnen of buiten. Als je zelf kleine kinderen of huisdieren hebt, dan wordt het al wat lastiger om die te gebruiken omdat ze toch een soort gif bevatten. Goed voor het milieu is het evenmin. Wat betreft de werkzaamheid lopen de meningen uiteen. Een echt afdoende middel lijkt er nog niet te zijn.

5. Natuurlijke middeltjes tegen mieren

Verder zijn er nog een aantal natuurlijke middeltjes tegen mieren. Goedkoop en niet slecht voor het milieu.

  • Als je weet waar het mierennest zich bevindt, kan je een ketel kokend water over het nest gieten. Dat is heel effectief.
  • Een mengsel van 1:1 poedersuiker en bakzout (zuiveringszout of natriumbicarbonaat). Leg wat van het mengsel op strategische plaatsen neer. Het poedersuiker trekt de mieren aan en door het bakzout zet hun maag zoveel uit dat ze dood gaan. Niet heel diervriendelijk misschien.
  • Koperdraad of koperen munten zijn dingen waar mieren een hekel aan hebben. ze zullen er nooit overheen gaan, maar altijd een weg eromheen zoeken.
  • Geuren waar mieren een hekel aan hebben zijn bijvoorbeeld sterk geurende kruiden als: basilicum, oregano, lavendel, munt en knoflook. Maar ook kruidnagel, kaneel en peper zullen ze mijden. Je kunt het als poeder strooien maar ook als essentiële olie druppelen. 
  • Verder zijn er nog kalk (van een krijtje bijvoorbeeld), talkpoeder of babypoeder. Over een kalkstreep zullen de mieren niet heen gaan en ook niet over talkpoeder of babypoeder.
  • Wil je zowel mieren als katten weren uit je tuin, bewaar dan het koffiedik en strooi het over de aarde van je tuin. Het is goed voor je planten en katten en mieren hebben er een hekel aan.